background-images

Seraminda

Ceramides meningkatkan penghadang kulit semulajadi dan menggalakkan kelembapan kulit.

KETAHUI LEBIH LANJUT TENTANG CERAMIDES

Bahan-bahan kami dipilih dengan teliti untuk menyokong keperluan kulit anda yang unik dengan berkesan. Ketahui lebih lanjut tentang sains di sebalik ceramides dan bagaimana ia boleh membantu menjaga kulit anda.

null

APAKAH ITU CERAMIDE?

Ceramides adalah lipid penting yang terdapat secara semulajadi dalam lapisan paling luar kulit. Mereka membentuk kira-kira ~50% lapisan luar kulit dan merupakan sebahagian penting daripada penghadang kulit terhadap dunia luar.

null

APAKAH FUNGSI CERAMIDES PADA KULIT?

Ceramides bertindak bersama asid lemak dan kolesterol untuk memberikan kulit dengan penghadang perlindungan semulajadi terhadap tekanan alam sekitar, termasuk bahan yang menyakitakn dan pencemar. Ini membantu penuaan kulit kelihatan berseri lebih lama. Ceramides membantu dalam membina penghalang lipid yang menghalang penyerapan kulit dan mencegah kulit kehilangan kelembapan. Dengan menghalang kehilangan air, ceramides membantu mencegah kekeringan dan mengekalkan kelenturan kulit. Apabila kulit kekurangan ceramides, ia boleh menyebabkan kekeringan dan iritasi, yang menyumbang kepada kulit sensitif.

FAEDAH CERAMIDES

Melindungi kulit daripada tekanan luaran adalah penting untuk mengekalkan kesihatan kulit. Untuk mengekalkan kulit yang sihat, integriti kulit perlu dikekalkan. Ceramides mengekalkan sel-sel kulit dalam lapisan luar kulit (epidermis) dalam matriks antara sel tambahan, dengan itu memastikan bahawa penghadang kulit kukuh dan selamat. Ini bermaksud ceramides membantu menjaga keanjalan kulit daripada faktor luaran.

Kehilangan air melalui epidermis berlaku apabila air tersejat dari lapisan luar kulit (epidermis). Jenis kehilangan ini boleh berlaku selepas kulit mengalami kerosakan dan menyebabkan kehilangan kelembapan. Apabila kelembapan hilang, kulit boleh menjadi kering dan teriritasi. Oleh kerana ceramides bekerja dengan asid lemak lain dan kolesterol untuk membentuk struktur dalam kulit, mereka boleh mencegah kehilangan air melalui epidermis ini dan dengan itu mencegah kekeringan serta membantu kulit mengekalkan kelembapan semulajadi.

Penghadang kulit adalah struktur kompleks yang membantu mengekalkan integriti badan dan melindunginya daripada faktor-faktor luaran seperti mikrob dan pencemar. Ceramides adalah sebahagian penting dari penghalang kulit ini kerana mereka membentuk kunci utama dalam lapisan lamelar di lapisan atas kulit. Lapisan lamelar ini membentuk penghalang lipid yang mengekalkan kelembapan dan kelenturan stratum corneum.

Ceramides adalah bahan penting dalam membantu kulit mengekalkan keremajaan - mereka meningkatkan fungsi penghadang kulit, membolehkan kulit mengekalkan kelembapan lebih lama, dan membantu mencegah perubahan struktur yang menyebabkan garis halus dan kedutan. Tahap ceramide semula jadi kulit boleh berkurang disebabkan oleh penuaan dan tekanan alam sekitar. Oleh itu, menggunakan produk yang mengandungi ceramides boleh membantu meningkatkan fungsi penghadang kulit dan pelembapan.