background-image

Shea Butter

Shea butter melembap dan membantu memberikan kesan anti-penuaan pada kulit anda.

PELAJARI TENTANG SHEA BUTTER

Bahan-bahan kami dipilih dengan teliti untuk menyokong keperluan kulit anda yang unik dengan berkesan. Ketahui lebih lanjut tentang sains di sebalik shea butter dan bagaimana ia boleh membantu anda menjaga kulit anda.

null

APAKAH ITU SHEA BUTTER?

Shea butter mempunyai pelbagai sifat yang bermanfaat untuk kulit dan penjagaan kulit, dan ia ditemui dalam lemak biji pokok shea. Shea butter mempunyai sejarah yang panjang dalam penggunaannya sebagai bahan kosmetik, kerana ia telah digunakan selama berabad-abad. Kandungan tinggi vitamin dan asid lemak yang terdapat dalamnya menjadikannya produk yang hebat untuk kulit dengan keupayaan untuk melicin, menenang, dan merawatnya.


Pokok shea terdapat di iklim tropika di Afrika Timur dan Afrika Barat. Biji-biji pokok shea mengandungi kernel berminyak yang digunakan untuk menghasilkan shea butter. Selepas kernel-kernel ini dikeluarkan, mereka digiling menjadi serbuk dan dimasak dalam air. Shea butter tersebut akan timbul ke permukaan dan kemudian menjadi pepejal yang sesuai untuk digunakan pada produk kosmetik.

shea-butter-image
null
shea-butter-application-image

APAKAH FUNGSI SHEA BUTTER KEPADA KULIT?

Elemen kimia shea butter adalah apa yang menjadikannya begitu bermanfaat. Jadi, apakah yang sebenarnya terkandung di dalamnya?  • Minyak seperti asid linoleic, palmitic, stearic, serta asid lemak oleic, berfungsi untuk mengurangkan minyak pada permukaan kulit.
  • Vitamin antioksidan dan vitamin A, E, dan F, membantu menjadikan kulit yang lebih sihat.
  • Triglycerides - yang terdapat dalam bahagian berlemak biji shea - memberi nutrisi dan merawat kulit.
  • Cetyl ester - yang terdapat dalam bahagian berlilin biji shea butter - merawat kulit dan mengekalkan kelembapan.

FAEDAH SHEA BUTTER UNTUK KULIT

Shea butter biasanya digunakan kerana kesan pelembapnya. Manfaat-manfaat ini berkait rapat dengan kandungan asid lemak dalam shea, termasuk asid linoleic, oleic, stearic, dan palmitic. Ini menjadikannya bahan yang sangat baik untuk melegakan kulit kering.

Dengan menggunakannya pada kulit, minyak-minyak dalam shea butter diserap ke dalam kulit anda. Minyak-minyak ini bertindak dengan cara "membekalkan semula" kulit, dengan cepat mencipta kelembapan dan memulihkan lipid. Shea butter berfungsi dengan membuat penghadang antara kulit anda dan persekitaran luar, mengunci kelembapan dan mengurangkan kekeringan serta kulit yang bersisik. Produk seperti Cetaphil’s Advanced Relief Cream dengan Shea Butter berfungsi untuk melembapkan kulit setiap hari, meningkatkan tona dan tekstur kulit.

Ketinggian tahap asid linoleic dan asid oleic seimbang antara satu sama lain, bermaksud bahawa kulit anda dapat menyerapnya dengan mudah dan mengurangkan risiko kulit kelihatan berminyak selepas penggunaan.

Triterpen dalam shea butter (yang merupakan sebatian kimia semulajadi) membantu mengurangkan penampilan garis halus dan menghasilkan kulit yang lebih gebu dan lebih licin.

null